Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

"trafficking"...το συγχρονο δουλεμποριο


Αν δεν υπηρχαν "μαυρες ψυχες" να αγορασουν,δεν θα πουλιονταν στα πεζοδρομια ουτε τα παιδικα ονειρα, ουτε τα τσαλακωμενα εφηβικα χρονια, ουτε τα ξεθωριασμενα απ την "ντρογκα" ματια...

Αναρωτιεμαι ποσοι απο δω μεσα ξερουν τι ειναι trafficking...?

Σιγουρα ομως πολλοι, εχουν ταυτισει ρωσιδες, βουλγαρες κτλ ανατολικοευρωπαιες κοπελες με τον "αγοραιο ερωτα"... Αν πεις "Φιλιππινεζα" συνειρμικα σκεφτεσαι οικιακη βοηθος σε βιλλα στην Εκαλη...
Διακοπες στην εξωτικη Ινδοκινα.... πισω απο τις ειδυλιακες λευκες αμμουδιες με τα τυρκουαζ νερα και την βιτρινα των πολυτελων ξενοδοχειων, κρυβεται ενα παντοδυναμο κυκλωμα παιδικης πορνειας και μια τουριστικη βιομηχανια του ΣΕΞ... Τα νερα του Τσουναμι πριν 3 χρονια, οταν αποτραβηχτηκαν αποκαλυψαν και αυτη την τραγωδια....

Ενα μεγαλο βημα γινεται αυτες τις μερες για την καταπολεμηση της συγχρονης δουλειας απο των ΟΗΕ. Του "Trafficking"....

Συμφωνα με το πρωτοκολλο του ΟΗΕ, "Trafficking" ειναι η στρατολογηση, μεταφορα, μετακινηση,υποθαλψη και παραλαβη ανθρωπων, με παρανομα μεσα οπως απειλη,εκβιασμο, χρηση σωματικης ή ψυχικης βιας,απαγωγη, απατη, εξαπατηση, εκμεταλευση της δυναμης και θεσης του θυτη, εκμεταλευση της αδυναμιας του θυματος, ληψη ή προσφορα χρηματων ή ανταλλαγματων για να επιτευχθει ο σκοπος, που ειναι να εχει ενα ατομο (θυτης) τον πληρη ελεγχο του αλλου ατομου (θυμα) με στοχο την εκμεταλευση του. Η εκμεταλευση περιλαμβανει τουλαχιστον, την εκμεταλευση μεσω πορνειας ή αλλες μορφες σεξουαλικης εκμεταλευσης, εξαναγκαστικη παροχη εργασιας η υπηρεσιων, δουλεία ή ασκηση πρακτικων παρομοιων με τη δουλεία, και τελος η αφαιρεση οργανων...

Παραθετω καποια αποσπασματα απο το αρθρο της Καθημερινης (Ν.Ιτσινε 20/2/08)....

Τους στόχους για την καταπολέμηση του trafficking έθεσε ο ΟΗΕ με τη σύνοδο που πραγματοποίησε στη Βιέννη, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 100 χωρών.

Η πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του trafficking ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2007. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να επικυρώσουν το πρωτόκολλο του ΟΗΕ κατά του trafficking των ανθρώπων και παράλληλα να δημιουργήσουν το νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Μέχρι στιγμής μόνο 116 από τα 192 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν υπογράψει και επικυρώσει το Πρωτόκολλο κατά του Trafficking, που τέθηκε σε ισχύ το 2005.

«Διακόσια χρόνια μετά το τέλος του δουλεμπορίου μεταξύ της Αφρικής και του Δυτικού κόσμου, έχουμε την υποχρέωση να καταπολεμήσουμε ένα έγκλημα, που δεν έχει καμία θέση στον 21ο αιώνα. Ας πούμε το πρόβλημα με το όνομά του: σύγχρονη δουλεία» δήλωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Αντόνιο Μάριο Κόστα, διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για το trafficking υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται σε καταναγκαστική εργασία. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι ηλικίας μεταξύ 18 - 24 ετών, ενώ περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα του trafficking. Τα ετήσια κέρδη του «εμπορίου λευκής σαρκός» υπολογίζονται στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 49% των κερδών πραγματοποιείται στις βιομηχανικές χώρες, ενώ το 52% όσων «στρατολογούν» τα θύματα είναι άντρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNGIFT (OHE - Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Καταπολέμηση του Trafficking) το 43% των θυμάτων εξωθούνται στην πορνεία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό οδηγείται ως φθηνό εργατικό προσωπικό σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και υφαντουργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα τα θύματα του trafficking υπολογίζονται περίπου στις 20.000 - 25.000, με το 80% αυτών να είναι αλλοδαπές γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το 2007 τα θύματα του «εμπορίου λευκής σαρκός» προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Νιγηρία, τη Λευκορωσία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία.

Πρόκειται για γυναίκες και παιδιά από φτωχά κοινωνικά στρώματα και οικογένειες. Οι γυναίκες φεύγουν από τις χώρες τους με ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερη ζωή είτε στην Ελλάδα ή είτε αλλού στην Ευρώπη. Φτάνοντας όμως σε ελληνικό έδαφος, οι διακινητές τους αφαιρούν τα χρήματα, τα προσωπικά τους έγγραφα και διαβατήριά τους.

Στη συνέχεια υποχρεώνονται με απειλές να εργαστούν ως ιερόδουλες. Δυστυχώς, από τις αρχές του 1990 έως σήμερα οι Έλληνες πελάτες έχουν αυξηθεί κατά 600%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου ένας στους τέσσερις Έλληνες άντρες πληρώνει για τις υπηρεσίες των θυμάτων trafficking.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., στην Ελλάδα το trafficking πραγματοποιείται από κυκλώματα, τα μέλη των οποίων προέρχονται από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οι Έλληνες περιορίζονται -προσεξτε αυτο- στη σεξουαλική εκμετάλλευση των θυμάτων....(δλδ ενταξη μωρε, εμεις αγοραζουμε οτι πωλειται...) Τα κυκλώματα αυτά σχετίζονται εκτός από το trafficking και με τη διακίνηση ναρκωτικών ή λαθρομεταναστών.

Θα ηθελα ομως να κανω καποιες ακομη παρατηρησεις που πιστευω εχουν ενδιαφερον....

Το θεμα περνει μεγαλες διαστασεις κυριως στην επαρχια. Και σ΄ αυτο δυστυχως συμβαλλουν και καποιοι εγγενεις νοσηροι παραγοντες καθως και καποιες κοινωνικες αλλαγες που εχουν συμβει τα τελευταια χρονια.. Πρωτα απ ολα το πεπλο σιωπης που σκεπαζει την ελληνικη επαρχια.Πολλοι ξερουν, αρκετοι συμετεχουν, ελλαχιστοι μιλανε γι΄ αυτο. Αλλοι γιατι ειναι ...οικογενειαρχες, αλλοι παλι γιατι εχουν καποια εξεχουσα θεση στην τοπικη κοινωνια.Αλλοι παλοι γιατι ντρεπονται για τα βιτσια τους, τα οποια ευκολοτερα ικανοποιουν στον αγοραιο ερωτα, και δη στα θυματα του trafficking... Η παντελης σχεδον ελλειψη σεξουαλικης διαπαιδαγωγισης, και οι ενοχες τις οποιες εξακολουθει να κουβαλαει μεγαλο μερος του ελληνικου πληθυσμου (αντρες κ γυναικες) συνεπεια του σκοταδισμου και της ελλειψης σωστης αγωγης, συμβαλουν καταλυτικα στην αποσιωπηση του προβληματος

Τα τελεταια χρονια η ελληνικη επαρχια ερημωνει. Οι νεοι, αλλα κυριως οι νεες κοπελες φευγουν για σπουδες ειτε για δουλεια στα μεγαλα αστικα κεντρα. Απο αυτες σπανια καποιες θα επιστρεψουν στα χωρια τους, και πολυ λιγες θα καμουν οικογενεια εκει. Πισω μενει κυριως ενα κεφαλαιο κυριως αρρενος πληθυσμου, που ασχολειται με αγροκτηνοτροφικες εργασιες. Η συσωρευση πλουτου τις τελευταιες 2-3 δεκαετιες, σε συνδυασμο με την ελλειψη ευκαιριων διασκεδασης, αλλα και η ελλειψη γυνναικων (σε πολλα χωρια τραγικη...), ευωδωσε την αναπτυξη της πορνειας, η οποια κυριως τροφοδοτειται απο το trafficking... Νεες, πανεμορφες κοπελλες, απο το πρωην ανατολικο μπλοκ κυριως, συχρονες σκλαβες, σε μια καλοστημενη και επικερδη βιομηχανια αγοραιου ερωτα. Το εμποριο λευκης σαρκος βρηκε προθυμους πελατες στα ξεχασμενα απο την πολιτεια και τους υπολοιπους ελληνες των αστικων κεντρων, χωρια. Εδρεωθηκε και απομυζει τον πλουτο αυτων,πουλωντας καλλιγραμμα κορμια τσαλακωμενων ψυχικα γυναικων...

Το trafficking ως εγκληματικη εναργεια απαιτει ριζικα μετρα σε επιπεδο οργανωμενης πολιτειας. Μηδενικη ανοχη στους ενοχους και αυστηροτατες ποινες. Συνεργασια με τις γειτονικες χωρες, ωστε να αντιμετωπιστει στην πηγη αλλα και στον προορισμο του. Εκπαιδευση και δημιουργια ειδικων διωκτικων αρχων. Συνεργασια με τις ανεπτυγμενες δυτικοευρωπαικες χωρες, που εχουν κανει συμαντικα βηματα στον τομεα αυτο του εγγληματος. Ας μην γελιομαστε, ο τζιρος ειναι τεραστιος, και η δεξαμενη απελπισμενων ανθρωπων (παιδια,γυναικες, αντρες...) αστειρευτη. Η ιδια η γεωγραφικη θεση της Ελλαδας, με τα εκτεταμενα συνορα και ακτογραμμες, την καθιστουν σταυροδρομι αλλα και προορισμο.

Κατι ομως στο οποιο οφειλουμε να προχωρησουμε ακομη πιο γρηγορα,ειναι στην υποδοχη,περιθαλψη και ψυχολογικη υποστηριξη των θυματων. Απαιτηται εκπαιδευση και ευαισθητοποιηση πρωτα των διωκτικων αρχων, και συντονισμος με κοινωνικες υπηρεσιες καθως και οργανωσεις οπως οι Γιατροι του Κοσμου, που προσφερουν ηδη , συμαντικη βοηθεια.

Απαιτειται ομως και μια εκστρατεια συνεχους -οχι αποσπασματικη- ενημερωσης και αγωγης του ελληνικου πληθυσμου σχετικα με το trafficking. Απο ολα τα μεσα, με ολους του τροπους κοινωνικης ευασθητοποιησης. Ας ενημερωσουμε και ας φερουμε τους εν δυναμη "καταναλωτες υπηρεσιων trafficking" ενωπιων του προβληματος και των ευθυνων τους. Μονο αν σπασουμε την αλυσιδα στον αποδεκτη υπηρεσιων, μπορουμε να χτυπησουμε δραστικα το προβλημα.

Θα ΄θελα σαν επιλογο να παραθεσω ενα αποσπασμα απο το πολυ ομορφο ποιημα, ενος αγαπημενου blogger, του"Μαυρου Γατου", του Μιλτιαδη Θαλασσινου...

"...και τα ξεπλυμενα γαλανα σου ματια, ποσο?
και τα τσαλακωμενα εφηβικα σου χρονια, ποσο?
και τα τσαλαπατημενα παιδικα σου ονειρα, ποσο?
πριγκηπες και καστρα και παιδικα καροτσακια, ποσο?
ποσο κοστιζει ο ερωτας σου, το κορμι σου
ποσο κοστιζει ο θανατος σου, η ζωη σου, και για ποιον..."


...το οποιο μου εδωσε το ερεθισμα να γραψω αυτο το post..




http://mavrosgatos.blogspot.com/2008/01/blog-post_31.html





6 σχόλια:

Surrealist είπε...

Ίχνος καληνύχτας... το ποστ το διάβασα, μα θα το ξαναδιαβάσω για να σχολιάσω...
Πρώτη εντύπωση,
πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
Σ΄ευχαριστώ!

Dreamer & the full moon είπε...

Στεβη σ΄ευχαριστω. Ειναι αληθεια οτι ειναι ενα θεμα που με απασχολει.Οταν αρχισα να δουλευω εδω στο UK, αρχικα σαν γιατρος στην Αγγλικη Αστυνομια, τοτε διαπιστωσα καποια πραγματα σχετικα με το μεγεθος του προβληματος. Φυσικα εδω ειναι κατι χρονια μπροστα στην προσεγγιση παρομοιων περιπτωσεων. Οι δικοι μας δυστυχως παραμενουν με τη νοοτροπια του "μπατσου"...Ελπιζω αυτο να αλλαξει γιατι αντανακλα καθαρα θεμα μορφωσης και εκπαιδευσης...
Η αφορμη μου δοθηκε προσφατα απο ενα ποστ μαυρου γατου... θα επανελθω στο θεμα γιατι ειναι ντροπη και αγγαθι για την κοινωνια μας.
Σε παροτρυνω να χρησιμοποιησεις την επισκεψιμοτητα του blog σου, και τον ποιητικο τροπο που προσεγγιζεις τα πραγματα, προς την κατευθυνση της ευαισθητοποιησης και των αλλων... αξιζει την προσοχη μας..

Την καληνυχτα μου

Surrealist είπε...

Καλημέρα, νομίζω ότι η πρότασή σου είναι πολύ καλή. Θα γίνει. Αν δε σε πειράζει θα πάρω τον χρόνο μου, να τακτοποιήσω ακόμα μία πρόσκληση που έχω σε αναμονή (θεωρώ κακό να αγνοώ φίλους συν-μπλογκερς και φαντάζομαι συμφωνείς)σε αναμονή που υπάρχει και μετά να γίνει η ανάρτηση.

Για όσα άλλα λες, σε όσα αναφέρεσαι, έχεις δίκιο.
Δεν αναλύω, κατανοείς...

Σε μία γραμμή, όπως σωστά επισημαίνεις - είναι "καθαρα θεμα μορφωσης και εκπαιδευσης..."

Καλή συνέχεια, είμαστε σε επικοινωνία, σ΄ευχαριστώ!

Υ.Σ. Αν σθξες δίαβασε ένα παλαιότερό μου κείμενο Την Κασσάνδρα στο Αποσυμπίεση (μικρή προσέγγιση μέσω της θεατρικής γραφής)

Dreamer & the full moon είπε...

Στεβη...Το αυτοφωτο της εκφρασης σου, και η δυναμη της ειναι καταπληκτικα!!!
Delusional description μιας καθυμερινης τραγωδιας που βιωνεται διπλα μας, με μας σε ρολους σκιων...
κατι αναλογο ειχα στο μυαλο μου οταν σε παροτρυνα να ασχοληθεις...

χαιρομαι που τοχεις ηδη κανει..

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Συγχαρητήρια για το αφιέρωμα... Το χειρότερο σε μια κοινωνία, είναι να θεωρήσει τα "κακώς κείμενα" μέρος της απόκρυφης καθημερινότητάς της, να τα αποδεχτεί, έστω και ασυνείδητα... και τελικά να μην ασχολείται. Απλά να σχολιάζει και να προσπερνά.
Την καλημέρα μου, και σε ευχαριστώ για το πέρασμά σου από την σελίδα μου! :))

Dreamer & the full moon είπε...

Αυτη η ενοχη αποδοχη συνειδητη ή ασυνειδητη, της αποκρυφης καθημερινοτητας, με πνιγει... Ζεις την ελληνικη επαρχια, οπως την εχω ζησει κι γω.Εχεις δει τα κακως κειμενα της. Διαιωνιζονται γιατι κανενας δε μιλαει γιαυτα. Ολοι σιωπουν, κωφευουν εθελοτυφλουν...
Τελικα συναινουν... ατολμοι συνενοχοι.
Το φως της γνωσης, η σωστη αγωγη πρεπει να διαλυσει επιτελους τον σκοταδισμο μας...

Σ΄ευχαριστω για το σχολιο σου