Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

"Eπαναστατημενα νειατα"...!?



"Αλιμονο στη χωρα που δεν διαθετει επαναστατημενα νειατα..." ειχε πει ο Eλ. Βενιζελος..
Το να κανεις ομως την επανασταση σου απεναντι σ'ενα συστημα που δε σε εκφραζει και ακομη περισοτερο σε καταπιεζει, εχει μια προυποθεση. Εχεις να προτεινεις κατι νεο και προπαντων καλυτερο. Η ριζοσπαστικη κινηση, που εκφραζεται με την καταληψη, προυποθετει οτι εχεις εξαντλησει καθε δυνατο δημοκρατικο μεσο προωθησης των αιτηματων κ θεσεων σου.. Εδω ομως δεν υπαρχουν ουσιαστικες θεσεις, ουτε σαφες σχεδιο προωθησης/γνωστοποιησης των, στην ευρυτερη κοινωνια. Και αυτο πιστευω ειναι ενα βασικο κ επιφοβο μηνημα που πρεπει να μας προβληματησει. Η νεοι αγνοουν πως να συμπεριφερονται ως "πολιτες" στα πλαισια μιας "Δημοκρατιας"!!! Και αν αφελως καποιοι χαιρεκακα γελασουν "για ποια Δημοκρατια μιλαμε", απαντω, αυτη που προυποθετει σκεπτομενους καιενεργους πολιτες..
Θα θεωρουσα ακρως "επαναστατικη κινηση" αν εβλεπα αυριο τα 15μελη συμβουλια να ανακοινωναν εθελοντικη οργανωση δανειστικης βιβλιοθηκης σε καθε σχολειο, και καθε μαθητης να συνεισφερε σε αυτη 1 βιβλιο... Αν οργανωναν μια εκδηλωση και με τα συλεγομενα χρηματα βοηθουσαν καποιους συμπολιτες τους που χρηζουν βοηθειας.. Αν προσεγγιζαν και εκαναν ανοιγμα φιλιας προς τους οικονομικους μεταναστες/συμπολιτες μας και τους τσιγγανους...Αν προσφερονταν για εθελοντικη δενδροφυτευση, κ αλλες ενεργειες περιβαντολογικης ευαισθησιας σε συνεργασια με τουσ ΟΤΑ... Αν αποφασιζαν να δημιουργησουν θεατρικες κ αλλες πολιτιστικες ομαδες...κτλ
Ολα ομως αυτα προυποθετουν ανθρωπους σκεπτομενους με φαντασια,με ονειρα,με διψα για μορφωση,με αυτοπειθαρχια,αοκνους,θαραλαιους.. Και δασκαλους που να αγαπουν τη δουλεια τους και τους μαθητες τους,που να εμπνεουν.
Δυστυχως τα μηνυματα με τα οποια βομβαρδιζονται οι νεοι (κυριως μεσω ηλεκτρονικων ΜΜΕ κ διαφημησης)δεν βοηθουν…το αντιθετο μαλλον,υπηρετωντας σκοτεινα σχεδια δημιουργιας μιας"Οργουελ-ικης"κοινωνιας τυπου Βig Brother. Και απο την αλλη το "οργανωμενο" κρατος αυτοκαταστροφικα, παρακολουθει την ολη διολισθιση σενα φαυλο κυκλο που βεβαιο ειναι οτι θα εχει σοβαρες κοινωνικοπολιτικες συνεπειες με οριζοντα ισως..δεκαετιας.

Οτι περιγραφω, ειναι εμπειριες που τις εζησα σα μαθητης του δημοτικου αρχες '80, οταν μας μαθαιναν να αυτο-οργανωνομασται σε μαθητικες κοινοτητες.. Απλα τις πηγα λιγο παρα περα.
Και κατι αλλο.. καντε μια σταση σ'ενα βιβλιοπολειο και αναζητηστε το βιβλιο το Χ.Θεοδωριδη "Επικουρος, η αληθηνη οψη του αρχαιου κοσμου" (εστια)
διαβαστε το, και κανετε το δωρο σε’να φιλο σας....

Δεν ειμαι απαισιοδοξος,γιαυτο και καταθετω τη γνωμη μου, ελπιζωντας οτι ισως καποιοι "16ρηδες" την υιοθετησουν και την προωθησουν καταλληλα...

"Dreamer and the full Moon"

Δεν υπάρχουν σχόλια: