Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Μητροπολιτικο Παρκο Ελληνικου ή οικολογικος Μεγαλοϊδεατισμος


Το Μητροπολιτικο Παρκο Στο Ελληνικο, οπως και καθε "μεγαλη ιδεα' ειναι ελκυστικη...Παραπεμπει σε "Ρωμαικα μεγαλεια" ικανοποιει την Ματαιοδοξια μας. Θα ελεγα μας "καυλωνει" (και ας μην με παρεξηγησουν οσοι δεν ξερουν το αληθινο νοημα της εκφρασεως)... Προσφερεται για μικροπολιτικη, και παραπολιτικες συζητησεις, που συντηρουν τον "ντορο" και προσφερουν τζαμπα προβολη και διαφημηση... Απο την αλλη αυξανει και τις αντικειμενικες αξιες στις ομορες περιοχες. Αρα εχουμε καποιες χιλιαδες μικροσυμφεροντα που οικολογικα -ταχα- σκεπτομενοι το απαιτουν και πιεζουν.


Συμφωνω με προτασεις οπως πχ του κ. Μ. Ανδρουλακη, κ θεωρω οτι ο χωρος του πρωην Αεροδρομιου πρεπει να μεταμορφωθει σε ενα μεγαλο μεν παρκο,με πολιτιστκες υποδομες, περιστοιχιζομενο με προβλεπομενους χωρους που θα συνυπαρχουν αρμονικα εμπορικες/επιχηρηματικες δραστηριοτητες και κατοικιες. Οι ανωθεν χρησεις θα χρηματοδοτησουν την Κατασκευη κ Συντηρηση(κυριως)του παρκου και την δημιουργια μικροτερων παρκων στις γειτονιες του κεντρου και δυτικων προαστειων η οπου αυτο κρινεται απαραιτητο. Μια ολοκληρωμενη μελετη που θα λαβει υποψιν της τις ιδιαιτεροτητες του αττικου μικροπεριβαλλοντος ειναι το πρωτο απαραιτητο βημα.


Ενα δευτερο ουσιαστικο,και ακρως πιεστικο προβλημα, που μοιαζει ασχετο αλλα δεν ειναι, ειναι η σωστη διαχειρηση των αποριμματων της πρωτευουσας. Αντι μικροπολιτικα οι δημοι Σχιστου Ανω Λιοσιων κτλ να πιεζουν για "οχι αλλα σκουπιδια", αντι οι δημοι που προτεινεται να γινουν νεοι ΧΥΤΑ, να μαχονται να πανε τα σκουπιδια "στου γειτονα" (βλ. Βοιωτια), καλο θα ταν να ξεστραβωνονταν και να βλεπαν τι θετικα μπορουσαν να εχουν απο τη σωστη διαχειριση των σκουπιδιων.
Και εξηγουμαι. Το "βιοαεριο" που παραγεται κατα την αποδομηση των σκουπιδιων θα μπορουσε να ηλεκτροδοτησει ολα τα δυτικα προαστεια...
Οι ΧΥΤΑ Σχιστου, Ανω Λιοσιων μπορουν καλιστα να μεταμορφοθουν σε τεραστια παρκα, να φυτευθτουν με καταλληλα φυτα, και να γινουν οασεις πρασινου σε περιβαντολογικες υποβαθμισμενες περιοχες. Αυτα θα 'ταν τα πραγματικα "Μητροπολιτικα παρκα" με μεγιστη οικολογικη σημασια.. και πανω απ' ολα ετοιμα να ξεκινησουν οι εργασιες, οταν αυτο αποφασιστει..


Αυτο ομως που θελω να τονισω ειναι οτι οσα παρκα και να φτοιαχτουν, το ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ που λεγεται Αθηνα θα συνεχισει να κατατρωει τη ζωη των πολιτων της. Το κλιμα εχει στραβωσει και δεν διορθωνεται. Μονο βελτιωσεις επιδεχεται. Αρκει μια πτηση πανω απο την αττικη για να πιστειτε...Η ευκολοτερα δειτε τη στο Google Earth..

Αυτο που θα σωσει την Αθηνα ειναι να στειλεται καμια δεκαρια Υπουργεια,Οργανισμους κ.ο.κ στην Επαρχια... ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ με λιγα λογια. Γιατι μονο ετσι θα σταματησει η Αστυφιλια και η ζητηση γης. Οταν φυγουν οι δουλειες προς ολες τις κατευθυνσεις και μαζι "την κανουν" και κανα 2 εκατομυρια κατοικοι. Τοτε και χωροι θα βρεθουν για παρκα, και το κλιμα θα βελτιωθει και ο κοσμακης θα ανασανει.
Και μην το θεωρησετε ουτοπια γιατι το ιντερνετ και οι οδικες υποδομες εχουν μικρυνει τις αποστασεις. Αλωστε οι περισοτερες ευρωπαικες χωρες εχουν Αποκεντρωμενες δημοσιες υπηρεσιες. Μονο εμεις εξακολουθουμε να ζουμε τον "μετεμφυλιακο μας ραγιαδισμο"...και να στοιβαζομαστε στο τσιμεντενιο μας κουτι, που στα τελευταια 25 χρονια εχει απλωθει και κατακλυσει ολη την αλλοτε ομορφη Αττικη γη....

"Εκει που φυτρωνε φλυσκουνι κι'αγρια μεντα, κι εβγαζε η γης το πρωτο της κυκλαμινο..."


Ευχομαι σ'ολους σας ενα...
... "Ευτυχισμενο και Δημιουργικο 2008..."

Δεν υπάρχουν σχόλια: